Mali Hizmetler Uzmanlığı Yönetmelik Taslağı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Mayıs 2007 15:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MALİ HİZMETLER UZMANLIĞI YÖNETMELİK TASLAĞI

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1- (1) Bu Yönetmelik, düzenleyici ve denetleyici kurumlar hariç olmak üzere, genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinde Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı özel yarışma sınavına katılacak adayların belirlenmesi, sınavların yapılması, atama ve yerleştirilmeleri, yetiştirilmeleri, yeterlik sınavları ile uzman ve uzman yardımcılarının çalışma usul ve esaslarını belirlemek amacıyla düzenlenmiştir.

Dayanak

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik, 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 60 ıncı maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bakanlık: Maliye Bakanlığını,

b) İdare: Düzenleyici ve denetleyici kurumlar hariç olmak üzere, genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerini,

c) Mali hizmetler birimi: Strateji Geliştirme Başkanlıkları ve Strateji Geliştirme Daire Başkanlıkları ile strateji geliştirme ve malî hizmetlere ilişkin hizmetlerin yerine getirildiği müdürlükleri, bu birimlerin kurulmadığı idarelerde ise bu idarelerin mevcut yapılarında malî hizmetlerini yürüten birimini,

ç) Özel yarışma sınavı: Maliye Bakanlığı tarafından Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezine yaptırılacak yazılı sınav ile Maliye Bakanlığınca yapılacak sözlü sınavı,

d) Uzman: Mali Hizmetler Uzmanını,

e) Uzman yardımcısı: Mali Hizmetler Uzman Yardımcısını,

f) Yönetmelik: Bu Yönetmeliği,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Uzman Yardımcılığına Giriş

Uzman yardımcılığı giriş sınavı

MADDE 4- (1) Uzman yardımcıları Bakanlıkça belirlenen tarihlerde yapılacak özel yarışma sınavı ile alınır.

(2) Alınacak uzman yardımcısı sayısı, idarelerin kadro ve pozisyon durumları ile ihtiyaçları da dikkate alınarak, Bakanlık tarafından belirlenir.

(3) Özel yarışma sınavında başarılı olanlar, başarı sırası ve yaptıkları tercihler dikkate alınarak Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından belirlenir ve bunlar idarelerde mali hizmetler uzman yardımcısı kadro ve pozisyonlarına atanırlar.

Sınav duyurusu

MADDE 5- (1) Özel yarışma sınavının yazılı bölümünün tarihi, yapılacağı yer, başvuru şartları, son başvuru tarihi ve yeri, sınav konuları, atama yapılacak kadro ve pozisyon sayısının idareler itibariyle dağılımı, sınava kaç kişinin çağrılacağı, başvuruda istenen belgeler ile diğer hususlar sınav tarihinden en az 60 gün önce Türkiye genelinde yayımlanan tirajı en yüksek ilk beş gazetenin en az birinde ve Resmi Gazetede yayımlanır. Bu hususlar ayrıca, Bakanlık ilan panolarında asılmak ve elektronik ortamda yayımlanmak suretiyle duyurulur. Son başvuru tarihi ile yazılı sınav tarihi arasında en az 30 günlük süre bırakılır.

(2) Özel yarışma sınavının yazılı bölümüne, Kamu Personel Seçme Sınavından Bakanlıkça belirlenen puan türünden asgari puanı almış adaylar çağırılır. Bunların sayıları açıktan atama izni alınmış, kadro ve pozisyon sayısının 20 katından fazla olmamak üzere Bakanlıkça belirlenir.

Başvuru şartları

MADDE 6- (1) Adayların özel yarışma sınavına katılabilmeleri için aşağıda belirtilen şartları taşımaları gerekir:

a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen genel şartları taşımak,

b) Kamu Personel Seçme Sınavından Bakanlıkça belirlenen puan türünden asgari puanı almış olmak,

c) En az dört yıllık lisans eğitimi veren, hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakültelerinden veya bunlara denkliği yetkili makamlarca kabul edilen yurt içi veya yurt dışındaki öğretim kurumlarından mezun olmak,

ç) Sınavın yapıldığı yılın başı itibarıyla 30 yaşını doldurmamış olmak.

Başvuruda istenecek belgeler

MADDE 7- (1) Özel yarışma sınavına katılmak isteyen adaylardan aşağıdaki belgeler istenir:

a) Kamu Personel Seçme Sınavı sonuç belgesi,

b) Sınav duyurusunda belirtilen yerlerden temin edilecek başvuru ve tercih formu,

c) Nüfus cüzdanının yetkili makamlarca onaylanmış örneği,

ç)Yükseköğrenim diplomasının, yoksa çıkış belgesinin yetkili makamlarca onaylanmış örneği,

d)Askerlik görevini yaptığını veya sınav tarihinde erteletmiş olduğunu veya askerlikle ilişkisi bulunmadığını gösterir belgenin yetkili makamlarca onaylanmış örneği,

e) Son üç ay içinde alınmış adli sicil kayıt belgesi,

f) 4.5x6 ebadında iki adet vesikalık fotoğraf,

g) Sınav duyurusunda belirtilecek diğer belgeler.

(2) Adaylarca yapılacak başvuru ve tercihlere ilişkin hususlar sınav kılavuzunda yer alır.

(3) Son başvuru tarihine kadar sınav duyurusunda belirtilen yere ulaşmayan başvurular işleme konulmaz.

Sınav yerleri ve sınav giriş belgesi

MADDE 8- (1) Yazılı sınav Bakanlığın uygun görüşü üzerine Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından belirlenecek merkezlerde, sözlü sınav ise Bakanlık merkezinde yapılır.

(2) Sınava girmeye hak kazanan adaylara Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından fotoğraflı sınav giriş belgesi verilir. Sınavlara girerken bu belgenin fotoğraflı kimlik belgesiyle beraber gösterilmesi zorunludur.

Yazılı sınav

MADDE 9- (1) Yazılı sınav soruları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından hazırlanır.

(2) Yazılı sınav, 10 uncu maddede belirtilen sınav konu gruplarını kapsar.

Yazılı sınav konuları

MADDE 10- (1) Yazılı sınav konuları aşağıdaki konu gruplarından oluşur.

a) İktisat:

1) Makro İktisat ve Mikro İktisat,

2) Uluslararası İktisat,

3) Uluslararası Ekonomik İlişkiler ve Kuruluşlar.

b) Maliye:

1) Kamu Maliyesi (Kamu Gelirleri, Kamu Harcamaları, Bütçe, Kamu Borçları),

2) Maliye Politikası,

3) Türk Vergi Sisteminin Genel Esasları,

c) Hukuk:

1) Anayasa Hukuku,

2) İdare Hukuku (Genel Hükümler-İdari Yargı),

3) Ceza Hukuku (Genel Hükümler),

4) Borçlar Hukuku,

5) Medeni Hukuk (Aile Hukuku hariç),

6) İcra ve İflas Hukuku (Genel Hükümler).

ç) Muhasebe:

1) Genel Muhasebe,

2) Mali Analiz ve Raporlama.

d) Yabancı dil (İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinden herhangi biri).

Yazılı sınavın değerlendirilmesi ve duyurulması

MADDE 11- (1) Yazılı sınav soruları 10 uncu maddede belirtilen (a) ve (b) konu grupları için 25' er puan, (c) ve (ç) konu grupları için 20' şer puan ve (d) konu grubu için 10 puan olmak üzere yüz (100) tam puana göre düzenlenir ve cevaplar Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından değerlendirilir. Yüz (100) tam puan üzerinden en az yetmiş (70) puan alan adaylar başarılı sayılır ve başarılı adaylar puan belirtilmeksizin liste halinde Bakanlığa bildirilir. Ayrıca, sınav sonuçları başarılı adaylara puan belirtilmeksizin, başarısız adaylara ise puanları da belirtilmek suretiyle Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yazılı olarak bildirilir.

(2) Yazılı sınavda başarılı olan adaylar Bakanlıkça sözlü sınava çağrılır. Sözlü sınav yeri, günü ve saati ile sınava katılacaklar, liste halinde Bakanlık ilan panolarında asılmak ve elektronik ortamda yayımlanmak suretiyle duyurulur. Ayrıca bu hususlar adaylara yazılı olarak bildirilir.

Sınav komisyonu

MADDE 12- (1) Sınav komisyonu, Bakanlık Makamından alınacak onayla belirlenir.

(2) Sınav komisyonu, Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü veya görevlendireceği Genel Müdür Yardımcısının başkanlığında Bakanlıktan en az Daire Başkanı düzeyinde iki üye ve Strateji Geliştirme Başkanlıkları ile Strateji Geliştirme Daire Başkanlıklarından en az Daire Başkanı düzeyinde dört üye olmak üzere yedi üyeden oluşur. Aynı şekilde yedi yedek üye belirlenir. Bakanlıkça gerekli görülmesi halinde birden fazla sınav komisyonu kurulabilir.

(3) Sınav komisyonu üye tam sayısı ile toplanır ve çoğunlukla karar verir. Çekimser oy kullanılamaz. Oylama sonucu alınan kararlar kesindir.

(4) Sınav komisyonu başkan ve üyelerinin; eşlerinin, üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kayın hısımlarının veya evlat edinilmiş çocuklarının sınava katılması halinde, bunların başkanlık veya üyelikleri sona erdirilir ve bunların yerlerine yeni görevlendirmeler yapılır.

Sözlü sınav

MADDE 13- (1) Sözlü sınav adaylara bildirilen yer, gün ve saatte yapılır.

(2) Sözlü sınavda, yazılı sınav konularının yanı sıra, adayların muhakeme gücü, anlatım yeteneği, genel kültürü, tutum ve davranışları gibi özellikleri değerlendirilir.

(3) Sözlü sınavda adaylara sınav komisyonu başkan ve üyelerinin her biri tarafından ayrı ayrı yüz (100) tam puan üzerinden not verilir. Her bir adaya başkan ve üyelerce verilen notların aritmetik ortalaması adayın sözlü sınav notunu teşkil eder. Sözlü sınavda başarılı sayılmak için sınav notunun en az elli (50) olması gerekir.

(4) Sözlü sınav sonuçları, sınav komisyonunca bir tutanakla tespit edilir ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezine bildirilir.

Sınav sonucunun değerlendirilmesi ve yerleştirme

MADDE 14- (1) Yazılı ve sözlü sınavda başarılı olan adayların özel yarışma sınavı notu, adayların yazılı ve sözlü sınavda aldıkları notların aritmetik ortalamasıdır.

(2) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, notu en yüksek adaydan başlamak suretiyle ve liste halinde, özel yarışma sınav notuna göre başarı sırasını tespit eder. Özel yarışma sınav notunun eşitliği halinde yazılı sınav notu yüksek olan adaya, bunların da eşit olması halinde Kamu Personel Seçme Sınavı puanı yüksek olan adaya öncelik verilir. Bu şekilde öncelik alan adayların yazılı sınav notu ve/veya Kamu Personel Seçme Sınavı puanı listede ayrıca gösterilir.

(3) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, özel yarışma sınav notuna göre başarı sırası ve yaptıkları tercihleri dikkate alarak başarılı olan adayları idarelere yerleştirir.

(4) Özel yarışma sınavında başarılı olanlar, liste halinde Bakanlık ilan panolarında asılmak ve elektronik ortamda yayımlanmak suretiyle duyurulur ve özel yarışma sınavında başarılı olanlara ve yerleştirildikleri idarelere bir yazı ile Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından bildirilir.

Gerçeğe aykırı beyan

MADDE 15- (1) Özel yarışma sınavında başarılı olan adaylardan gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenlerin sınavları geçersiz sayılarak atamaları yapılmaz, ataması yapılmış olsa dahi iptal edilir. Bunlar hiçbir hak talebinde bulunamazlar ve ayrıca haklarında işlem yapılmak üzere Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulur.

Sınav sonuçlarına itiraz

MADDE 16- (1) Sınava katılanlar sınav sonuçlarına gerekçelerini belirtmek suretiyle yazılı olarak itiraz edebilirler. İtirazlar, sınav sonuçlarının duyurulmasından itibaren en geç 10 iş günü içinde bir dilekçe ile yazılı sınav için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezine, sözlü sınav için Bakanlığa yapılır. İtirazlar, idarenin evrak kayıt tarihinden itibaren en geç 10 iş günü içinde değerlendirilerek sonucu yazılı olarak ilgiliye bildirilir. Sözlü sınav sonuçlarına itirazlar, sınav komisyonunca değerlendirilir.

Uzman yardımcılığına atama

MADDE 17- (1) Özel yarışma sınavında başarılı olup, başarı sırası ve yaptıkları tercihler dikkate alınarak Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından ilgili idarelere yerleştirilenlerden, aşağıda belirtilen belgeleri ibraz edenler uzman yardımcısı olarak atanırlar.

a) Nüfus cüzdanının noter onaylı örneği,

b) Yükseköğrenim diplomasının yoksa çıkış belgesinin aslı veya noter onaylı örneği,

c) Son üç ay içinde alınmış adli sicil kayıt belgesi,

ç) Sağlık raporu,

d) Mal bildirimi,

e) 4.5x6 ebadında altı adet vesikalık fotoğraf,

f) Askerlik görevini yaptığını veya sınav tarihinde erteletmiş olduğunu veya askerlikle ilişkisi bulunmadığını gösterir belge,

g) Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması formu (5 adet),

ğ) Atanma istemini belirten dilekçe.

(2) İdareler, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından kendilerine yapılan bildirimden itibaren en geç dört ay içinde atama işlemlerini tamamlamak zorundadır. İdareler sınav ve yerleştirme sonucunda atama yapılamayan kadro veya pozisyonları bu sürenin sonundan itibaren en geç on beş gün içinde Bakanlığa bildirir.

(3) Özel yarışma sınavında başarılı olup, herhangi bir idareye yerleştirilemeyen adaylar arasından, tercih edilmediği için yerleştirme yapılamayan veya yerleştirme yapıldığı halde çeşitli nedenlerle atama yapılamayan boş kadro veya pozisyonlara, Bakanlık tarafından Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezine ek yerleştirme yaptırılabilir. Ek yerleştirmeye ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Uzman Yardımcılarının Yetiştirilmesi ve Yeterlik Sınavı

Uzman yardımcılarının yetiştirilmesi

MADDE 18- (1) Uzman yardımcıları, bu göreve atandıktan sonra, en az üç yıllık bir yardımcılık dönemi geçirirler.

(2) Kişisel çaba ve çalışmaları esas olmakla birlikte, uzman yardımcılarının, idarenin mali hizmetler birimi ve Bakanlıkça hazırlanacak yetiştirme ve çalışma programları çerçevesinde en iyi biçimde yetiştirilmelerine özen gösterilir.

(3) Uzman yardımcılarının yetiştirilmesinde:

a) Uzmanlığın gerektirdiği nitelikleri kazandırmak,

b) İlgili mevzuat ve uygulaması ile görev alanlarına giren konularda ihtisas sahibi olmalarını sağlamak,

c) Mesleğin gerektirdiği niteliklerin gelişip yerleşmesini sağlamak,

ç) Araştırma, inceleme, analiz ve çözüm üretme yeteneklerini geliştirmek,

amacı güdülür.

(4) Uzman yardımcıları uzmanların gözetiminde yetiştirilirler.

Yetiştirilmenin şekli

MADDE 19- (1) Uzman yardımcıları mesleki eğitim ve araştırma raporu hazırlama dönemi olmak üzere iki aşamalı bir yetiştirme eğitimine tabi tutulur.

(2) İdareler, hazırlayacakları eğitim programı çerçevesinde uzman yardımcılarına, göreve başladıkları tarihten itibaren 6 ay içinde en az 120 saat süreyle görev alanlarıyla ilgili konularda hizmet içi eğitim verirler.

(3) Uzman yardımcılarına, 120 saatten az olmamak üzere 21 inci maddede belirtilen konularda ayrıca Bakanlıkça mesleki eğitim verilir. İdareler, Bakanlık tarafından düzenlenecek mesleki eğitim programlarına uzman yardımcılarının katılımını sağlamak için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdürler. Eğitime alınan uzman yardımcıları, eğitim süresince idarelerinden görevli sayılırlar.

(4) Uzman yardımcılarına, üç yılın dolmasından en az bir yıl önce, önerileri de dikkate alınmak suretiyle, idarelerince araştırma raporu konusu belirlenir.

(5) Araştırma raporları, üç yılın dolmasından en az üç ay önce hazırlanarak idarelerine verilir. Araştırma raporları idarelerce oluşturulacak bir komisyon tarafından bir ay içerisinde kırk (40) tam puan üzerinden değerlendirilir ve sonucu Bakanlığa bildirilir. Komisyon tarafından araştırma raporları eksik veya yetersiz bulunan uzman yardımcılarına, üç haftadan az olmamak üzere yeteri kadar süre verilir ve kendilerinden araştırma raporlarını düzeltmeleri istenir. Araştırma raporlarının bir örneği yeterlik sınavından önce Bakanlığa gönderilir.

(6) İdarelerce ve Bakanlık tarafından yapılacak mesleki eğitimler, bu eğitimlerin sonunda yapılacak sınavlar ile araştırma raporu hazırlanması ve değerlendirilmesine ilişkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından belirlenir.

Yeterlik sınavı

MADDE 20- (1) Yeterlik sınavı, Yönetmeliğin 12 nci maddesine göre oluşturulacak sınav komisyonunca yazılı ve sözlü olarak Bakanlık tarafından yapılır. Yeterlik sınavının yapılacağı yer ve tarih, sınava girecek uzman yardımcılarına tebliğ edilmek üzere idarelerine iki ay önceden yazılı olarak bildirilir.

(2) Yazılı sınav klasik usulde ve iki oturumda gerçekleştirilir. Yazılı sınav soruları 21 inci maddede belirtilen (a) konu grubu için altmış (60) puan, (b) konu grubu için kırk (40) puan olmak üzere yüz (100) tam puana göre düzenlenir.

(3) Sözlü sınav, uzman yardımcılarının, mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve nitelikleri kazanıp kazanmadıklarını belirlemek ve görev alanlarını ilgilendiren mevzuata ve uygulamaya hâkimiyet derecelerini ölçmek amacıyla yapılır. Sözlü sınavda, uzman yardımcılarının yetiştirilme döneminde katıldıkları eğitimlerdeki başarı düzeyleri de dikkate alınır. Bu hususlar altmış (60) puan üzerinden değerlendirilir. Bulunan değerlendirme notuna araştırma raporu notu eklenerek sözlü sınav notu belirlenir.

Yeterlik sınav konuları

MADDE 21- (1) Yeterlik sınavı aşağıda belirtilen konulardan yapılır.

a) Birinci grup,

1) Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve ilgili mevzuat,

2) Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ve uygulaması,

3) İhale kanunları ve ilgili mevzuat,

4) Harcırah Kanunu ve ilgili mevzuatı,

5) Personel kanunları ve ilgili mevzuat.

b) İkinci grup,

1) Sayıştay Kanunu,

2) Sosyal güvenlik mevzuatı,

3) Milli emlak ve gelir mevzuatının genel esasları,

4) Mahalli idareler mevzuatının mali hükümleri,

5) Devlet muhasebesi, mali istatistikler ve raporlama,

6) Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliği,

7) Devlet Teşkilatı ile ilgili mevzuat.

Yeterlik sınav notu

MADDE 22- (1) Yeterlik sınavının yazılı ve sözlü bölümleri sınav komisyonunca ayrı ayrı değerlendirilir.

(2) Yazılı sınavda en az altmış (60) puan alanlar başarılı olmuş sayılır. Bunlar, Bakanlıkça belirlenecek tarihte sözlü sınava alınırlar. Bu sınavda da başarılı olunabilmesi için en az altmış (60) puan alınması şarttır.

(3) Yeterlik sınav notu, yazılı sınav notu ile sözlü sınav notunun aritmetik ortalamasından oluşur. Yeterlik sınavında başarılı sayılabilmek için yeterlik sınav notunun en az yetmiş (70) puan olması gerekir.

(4) Yeterlik sınavı sonuçları Bakanlık ilan panolarında asılmak suretiyle duyurulur ve ayrıca sınava katılanlara ve idarelerine yazılı olarak bildirilir.

Yeterlik sınavında başarısızlık ve sınava alınmama

MADDE 23- (1) Yeterlik sınavında başarılı olamayan uzman yardımcıları bir daha yeterlik sınavına alınmazlar.

(2) Haklı bir mazereti olmaksızın yeterlik sınavına katılmayanlar ile yeterlik sınavında başarılı olamayanlar uzmanlığa atanmazlar ve uzman yardımcılığı ile ilişkileri kesilerek durumlarına uygun başka bir kadro veya pozisyona atanırlar.

Uzmanlığa atanma

MADDE 24- (1) Yeterlik sınavında başarılı olan uzman yardımcıları, idarelerince Mali Hizmetler Uzmanı kadro veya pozisyonlarına atanırlar.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çalışma Usul ve Esasları

Uzman ve uzman yardımcılarının görev ve sorumlulukları

MADDE 25- (1) Uzman ve uzman yardımcıları aşağıda belirtilen görevleri yürütür.

a) 5018 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesi ile 22/12/2005 tarihli ve 5436 sayılı Kanunun 15 inci maddesinde sayılan görevlerden kendilerine verilenleri yapmak,

b) Kanun, tüzük, yönetmelik ve yönergelerde görev alanlarına ilişkin olarak kendilerine verilmiş diğer iş ve işlemleri yapmak,

c) Görevleriyle ilgili mevzuatın uygulanmasına ilişkin görüş ve önerilerini bildirmek,

ç) Görev alanları ile ilgili araştırma, inceleme ve etüt yapmak ve bunları raporlamak,

d) İdare içi ve dışı toplantılara katılmak,

e) Merkezi uyumlaştırma görevi çerçevesinde Bakanlık veya idarelerince yapılacak eğitim çalışmalarına katılmak,

f) İdarenin diğer birimleri ile yapılacak çalışmalara katılmak,

g) Amirleri tarafından verilen benzeri görevleri yapmak.

(2) Uzmanlar, idarelerinde, görevlerini yerine getirirken gerekli görülen her türlü bilgi ve belgeleri inceleyebilirler.

(3) Uzman ve uzman yardımcıları kendilerine verilen görevleri mevzuata, plan ve programlara uygun olarak zamanında ve eksiksiz yerine getirmekten, bağlı oldukları yöneticiye karşı sorumludurlar.

Uzman ve uzman yardımcılarının çalışma usulü

MADDE 26- (1) Uzman ve uzman yardımcıları, mali hizmetler birimi dışında çalıştırılamaz. Yönetmelikte belirtilen görevler dışında uzman ve uzman yardımcılarına görev verilemez.

(2) Uzman ve uzman yardımcıları, Başbakanlık ve bakanlıkların mali hizmetler birimlerinde daire başkanlarına, diğer mali hizmetler birimlerinde ise bu birimin yöneticisine bağlı olarak çalışır.

(3) Uzman ve uzman yardımcılarının birim içinde dengeli bir şekilde görevlendirilmeleri esastır.

Mesleki yeterlilik ve özen

MADDE 27- (1) Uzmanlar, görevlerinin gerektirdiği mesleki yeterliliğe sahip olmak ve geliştirmek zorundadır.

(2) İdareler, uzmanların mesleki yönden gelişmesi, yenilikleri izlemesi ve çalışma isteğini artırmak için gerekli tedbirleri alır.

Hizmet içi eğitim

MADDE 28- (1) İdarelerce veya Bakanlıkça, belirlenecek zamanlarda uzman ve uzman yardımcıları için hizmet içi eğitim programları düzenlenebilir.

(2) Bakanlıkça, uzmanlara, yılda en az bir defa ve bir haftadan az olmamak üzere hizmet içi eğitim programı düzenlenir. Bu eğitimde başarılı olanlara sertifika verilir. Uzmanların kariyer planlamaları çerçevesinde üst görevlere atanmalarında katıldıkları eğitimler ve aldıkları sertifikalar da dikkate alınır.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Kariyer dışı uzman atanamayacağı

MADDE 29- (1) Uzmanlığa ve uzman yardımcılığına, Yönetmelik hükümleri dışında atama yapılamaz.

Sözleşmeli ve işçi statüsündeki uzman ve uzman yardımcıları

MADDE 30 - (1) İdarelerde teşkilat kanunları ve diğer ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde sözleşmeli personel veya işçi statüsünde istihdam edilecek uzman ve uzman yardımcıları bu Yönetmelik hükümlerine tabidir.

(2) Bu Yönetmelik kapsamında istihdam edilecek sözleşmeli personel veya işçi statüsündeki personelle imzalanacak sözleşmelere bu Yönetmelik hükümlerinin uygulanacağına dair özel hüküm konulur.

Kurumlar arası naklen geçiş

MADDE 31 - (1) İdarelerde uzman kadrolarına atandıktan sonra bu kadroda 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak en az üç yıl süreyle görev yapanlar, kendilerinin isteği ve idarelerinin muvafakatı ile başka bir idarenin aynı unvanlı kadrolarına naklen atanabilirler.

(2) Üç yıllık sürenin hesabında, aylıksız izin almak suretiyle geçirilen süreler, bir yıl içinde doksan günü geçen geçici görev süreleri ve toplam sağlık izninin iki aydan fazla süren kısmı dikkate alınmaz.

Uzmanlığa yeniden atanma

MADDE 32- (1) Uzmanlık kadro veya pozisyonunda çalışırken uzmanlık kadro veya pozisyonundan ayrılıp Yönetmelik kapsamındaki idarelerde görev alanlardan yeniden uzmanlık kadro veya pozisyonuna atanmak isteyenler, daha önce görev yaptığı idarece uygun görülmesi ve durumlarına uygun boş kadro veya pozisyon bulunması halinde yeniden aynı statüdeki uzmanlık kadro veya pozisyonuna atanabilirler.

Yetki

MADDE 33- (1) Bakanlık, Yönetmelik kapsamındaki hususlarda uygulamaya yön vermeye ve tereddütleri gidermeye yetkilidir.

Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

MADDE 34- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 18/03/2002 tarihli ve 2002/3975 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik hükümleri uygulanır.

Yürürlük

MADDE 35- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 36- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Maliye Bakanı yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber